Hoppets kapell
Elisabeth Johansson och Anneli Linder har tillsammans inrett och utfört ett nytt kapell i Krematoriet på Norra kyrkogården i Örebro. Kapellet är skapat i ett befintligt utrymme i den karakteristiska 70-talsbyggnden, vilket har påverkat val av kulörer och material.
I uppdraget låg att utforma ett kapell som andas hopp och ljus och skall kunna användas för både kristna och sekulära begravningar. Därför valde de att arbeta med trekanten som symbol.
Trekanten har använts sen uråldriga tider världen över.
Återfinns även i våra runskrifter. Trekanten kan stå för: manligt och kvinnligt, treenigheten, recycling och de fyra elementen (eld, jord, vatten och luft).
I uppdraget låg dessutom att att förse intilliggande befintliga kapell med nya fönstertextilier.
Se bilder under Galleri – Hoppets kapell
Bubbel
Tänk dig jord där traktorn just kört med plogen. Föreställ dig den tunga doften, de raka raderna, de ojämna jordsjoken. Här fick jag idén till bubbeltyget, från gården där jag lever och jorden som jag brukar. Genom att experimentera med trådar, bindningar och olika material blev idén verklighet. I enkla trådar finns stora möjligheter.
Se bilder under Galleri Bubbel
Församlingshemmet i Mörlunda
För trettio år sedan byggdes Mörlunda församlingshem. Då fick jag i uppdrag att hjälpa till med färgsättning, val av lampor, möbler och utformningen av textilierna. Kvinnorna i syföreningen vävde säkert hundra meter gardintyg och möbeltyger.
När det nu var dags att förnya en del textilier samt komplettera med ytterligare några fick jag återigen förfrågan och då fick vi hjälp av Anneli Linder. Anneli har formgivit nya tryckta gardiner till samlingssalen och barnrummen. Hon har även sytt ett skyddande yllefodral till flygeln. Borden i församlingshemmet har fått nya handvävda löpare vävda i gåsögon. Formgivningen på löparna är min, vävt har Gunilla Jerpenius gjort.
Jag har formgivit och vävt den dekorativa och ljudabsorberande textilen ”Blåbärskullen”. Materialet är pappersgarn och tekniken ryaknutar. Här har jag hämtat inspiration från Hembygdsgården i Mörlunda som ligger på just Blåbärskullen. Här samlas vi varje år och välkomnar våren med brasa och vårtal. Här drömmer vi om sommaren och allt den har att erbjuda.
Mattan ”Mitt emot” vävde jag 2004, tekniken är rölakan och det fina ullgarnet kommer från Wålstedts Ullspinneri. Det var Kyrkliga syföreningen som beställde den.
Se bilder under Galleri Textil till Mörlunda församlingshem
Kyrkliga textilier
De kyrkliga textilierna är ett samarbete med Ingeborg Skaar.
Det började med en kvalité i ull och lin för kalkkläden, bursor och stolor i de liturgiska färgerna. Utifrån dessa växer nya kvaliteter fram till mässhakar, bårtäcken och kormattor. Våra erfarenheter och experimentlusta är vår styrka.
Textilierna har ett rent och enkelt formspråk i naturmaterial, där vi förenar dåtid, nutid och framtid. Handvävningens möjligheter bidrar till flexibilitet och ett unikt uttryck.
Nu senast har jag formgivit och vävt kormattor till Kyrkefalla och Ransbergs kyrkor i Tibro pastorat.
Se bilder under Galleri Kyrkefalla, Ransberg och Kyrklig textil.